”Verde la Teatru” a pornit dintr-un entuziasm specific adolescenților pasionați de arta teatrală, entuziasm generat de colegii focșăneni mai mari care ne-au îndrumat pe drumul iubirii față de teatru. O idee alimentată cu iluzii, după cum le spuneam atunci, a devenit, într-un timp relativ scurt, un proiect ambițios ce crește de la an la an, uimindu-și până și proprii organizatori. Așadar, ”Verde la Teatru” poară atât amprenta celor care ne-au instruit, cât și a noastră, festivalul având un aer fresh și intim, totodată.

Prima ediție a adus suflul nou de care micul Focșani avea nevoie. Din inițiativa unui grup restrâns de prieteni s-a creat și dezvoltat o comunitate simpatică cu ramificații în toate domeniile, oameni care se adună în fiecare vară și pun bazele noii ediții a celor câteva zile de festival sau a ”Nopții Verde a Teatrului”. Este singura noapte din an în care pasionații de cultură se adună în incinta Ateneului Popular ”Maior Gheorghe Pastia”, se amuză la vizionarea spectacolelor comice, lăcrimează în fața celor emoționante și se relaxează în pauzele dintre acestea creându-și amintiri fie prin jocuri simple de actorie inițiate de organizatori și voluntari, fie prin fotografiile care sunt, acum, în casa tuturor prietenilor noștri.
Festivalul a oferit și oferă în continuare șansa liceenilor pasionați de teatru să se afirme în fața unui public numeros, găzduind cu drag spectacolele de teatru tânăr de care vrâncenii se bucură, comportându-se cu respect și aplaudând furtunor la finele reprezentațiilor. De asemenea, spectacole profesioniste, jucate de actori absolvenți ai universităților de profil, sunt prezente pe scena instituției vrâncene.
Ca organizatori, ne propunem să aducem spre vizionare spectacole la care publicul nostru poate nu se așteaptă, dar și alte evenimente culturale care se completează ideal cu teatrul, precum clasicele concerte ale tinerei și iubitei Simona Delegeanu, ateliere de teatru, coregrafie și fotografie, toate având ca scop final menținerea interesului cultural al comunității și, până la urmă, al românilor.
Astfel, sala Ateneului a ajuns, de la una rar vizitată de majoritatea tinerilor vrânceni, la cea care nu a putut permite accesul tuturor doritorilor în incinta acesteia în cea de-a doua ediție din august 2016, deși voluntarii au avut grijă să o suplimenteze cu numărul maxim de scaune permise.
Ca o ultimă notă informativă ce ne susține în totalitate demersul, vă împărtășim faptul că ”Verde la Teatru” și-a luat numele de la simpla idee cum că teatrul ar trebui să fie un obicei al fiecarui cetățean, o libertate, o deprindere la care să nu se poată renunța atât de ușor pe parcursul vieții.